1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Laatste wijziging:
26-11-2018 12:12
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1
  • 2

TOPIC: Woningisolatie en de Warmtescan: hoe & wat.

Woningisolatie en de Warmtescan: hoe & wat. 6 years 7 months ago #43

Mijn voorstel voor Het woningisolatie project 'Hoge dennen' richt zich op het aanbrengen van
•Vloerisolatie
•Dakisolatie
•Spouwmuurisolatie
•(HR)dubbelglas

Er zijn drie doelen:
1) Bewoners bewust maken van de hoeveelheid energie die zij via dak en gevel etc. van de woning verliezen.
2) Informatie verstrekken over de mogelijkheden, kosten en opbrengsten om dit energieverlies te beperken en het weerleggen van mythen over het niet kunnen isoleren van 30-er jaren woningen.
3) In overleg met een leverancier een concrete aanbieding regelen om meer bewoners tegelijk isolatie aan te brengen. Ik denk daarbij in de eerste plaats aan spouwmuur isolatie, omdat dit het meest 'standaard' van de hierbovengenoemde isolatievormen is.


Mijn plan bestaat uit de volgende 5 stappen:
1) We kondigen een bijna-gratis warmtescan aan. Wie zich opgeeft kan voor 15 euro een scan laten maken van de 3 gevels of voor 20 euro een scan van 4 gevels (vrijstaande huizen) (10 euro, twee gevels). Voor dit bedrag krijg je een rapportje met foto's en een korte toelichting. Commerciële bureau's rekenen hiervoor een bedrag van 150 euro of meer. Als het mogelijk is wil ik deze scan's door de leden van de werkgroep zelf laten uitvoeren. Je krijgt zo direct contact met de medebewoners en je voorkomt dat je gezien wordt als doorgeefluik voor een commerciële aanbieder.

2) We kondigen ook een informatieavond aan. Op deze avond kunnen mensen al of niet met hun scan in de hand informatie krijgen over de mogelijkheden van woningisolatie. Partners hierbij zijn lokale aannemers en evt. bedrijven die participeren in 033-energie. Ik vraag me zelf af of de aanpak van 1 centrale avond handig is, of dat huiskamerbijeenkomsten per straat beter zijn.

3) Ter ondersteuning van de actie brengen we 2-3 A4-tjes met 'referentiehuizen' uit. Hiervoor gaan we op zoek naar huizen (uit de kring van de werkgroep leden) waar men geisoleerd heeft. De folder bevat een overzicht van de maatregelen en een schatting van de opbrengsten (besparingen). Plus een verhaal over de ervaringen. Hiernaast, of als alternatief kunnen we ook open energiebesparingsdag organiseren waarbij mensen hun (geisoleerde) huis openstellen om een kijkje te nemen en over ervaringen te praten.

4) Uit de groep van mensen die op de bovenstaande oproep reageren, proberen we enkele 'hard-core' energiebespaarders te vissen. Misschien zijn dat de nieuwe werkgroepleden van straks.


5) Samen met de lokale GAMMA en PRAXIS stellen we een D-H-Z pakket samen voor dakisolatie en een instructie om dit aan te brengen. (Voor vloer en gevelisolatie is dat niet haalbaar). Misschien kunnen bewoners gezamelijk aan de slag gaan hiermee.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie.
The administrator has disabled public write access.

Nog even de warmtescan 6 years 7 months ago #44

Mijn inzet voor de warmtescan is eenvoudig. We gaan niet concureren met specialisten die gedetailleerde technische adviezen kunnen geven op basis van zo'n. scan. Maar we willen wel wat specifieker zijn dan een luchtscan zoals in Amersfoort of Enschede. Deze scan's zijn ook duur (rond 15.000-20.000 als je het deelt met omliggende gemeentes). Als het verantwoord is om de scan zelf uit te voeren, dan is het grote voordeel dat we direct contact hebben met belangstellende bewoners. Hoe zo'n scan in zijn werk gaat kun je op bijgaand youtube filmpje zien: Demo Flir i7
Last Edit: 6 years 7 months ago by Peter Veeling.
The administrator has disabled public write access.

Re: Nog even de warmtescan 6 years 7 months ago #45

Hoi Peter,
Leuk en interessant filmpje. Ook een beetje spookey :woohoo: .
Besef nu dat ik met zo'n foto in de hand nog niet veel kan. Mooi zou zijn om een voor en na isolatie voorbeeld te zien. Welke kleur krijgt bijvoorbeeld een raam als het van enkel naar HR++ is gegaan? Heb nu mijn huis geheel 'matig' geisoleerd (zeg de normen van 8 jaar geleden) en wil daar nog wel een schepje boven op doen. Verbruik nu 2400 kuub gas, rara waar zit het lek?
Ik kijk uit naar de meer praktische ervaring met de camera.
Gr. Jan.
The administrator has disabled public write access.

Re: Mijn eerste avonturen met de warmtescan kamera 6 years 6 months ago #46

Maandagavond uitgebreid gesproken met mijn contactvrouw die haar (fluke) warmtebeeld kamera had meegenomen. In eerste instantie het huis rondgelopen en besproken wat we zagen. De 8 graden buitentemperatuur en natte gevel was volgens haar niet ideaal, maar desondanks kon ik wel veel zien. Gerustellend was dat er op de gevel weinig was waar te nemen. Goed geisoleerd dus. Zwakke punten zoals aansluiting vloer en dakrand & rond de erker waren geen grote warmteverliezen of straling waar te nemen. Pas bij de aansluiting van de achter-aanbouw op de oude gevel lichte het scherm dieprood op. Het leek wel een neon reclame. Daar zit een flinke kier waar veel warmte door naar buiten verdwijnt. En ik begrijp de klachten van Marja over toch nu ook een stuk beter.

Op naar de ongeisoleerde buren. Shocking! Waar bij mij onder de ramen niets is waar te nemen, kun je bij hun de radiatoren nog door de klimop en maagdenpalm heen zien opgloeien. Ook menig ongeisoleerde voordeur raam en erker is zo goed waar te nemen. Ik realiseer me wel dat het met name de verschillen tussen huizen zijn die de meeste informatie opleveren. Dus straks een voorbeeld scan's van wel/niet geisoleerde gevels naast elkaar zetten!

Conslusie Je kunt met een warmtebeeld/scan kamera toch een heel goed beeld krijgen van de zwakke punten in je woning als het om warmteverlies gaat. Er zijn wel wat technische zaken waar je rekening mee moet houden, zoals reflexie en kleurverschillen die door materiaal-verschillen worden opgewekt (metaal, versus hout, versus steen). Maar met je gezonde verstand kun je een heel eind komen. Natuurlijk moeten we ons niet als expert presenteren. De beelden zullen veel vragen oproepen die we slechts zeer ten delen kunnen beantwoorden. Een goede follow-up waarbij wel een expert betrokken wordt, is daarom wel noodzakelijk.
The administrator has disabled public write access.

Re: Mijn eerste avonturen met de warmtescan kamera 6 years 6 months ago #47

Goed verhaal Peter.

Je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt. Heb je ook een paar plaatjes/foto's die je kunt delen? Niet van de buren uiteraard :(

Groet,

Jan.
The administrator has disabled public write access.

Re: Woningisolatie en de Warmtescan: hoe & wat. 6 years 6 months ago #48

Hoi,
Ergens bij een raam in de woonkamer voel ik de wind naar binnenkomen. Daar is ooit iets verkeerd gemonteerd, schat ik. Kan zo'n foto ook de precieze plekken aangeven, waar die lekken moeten worden gedicht? Overigens verstoken we, nu we met z'n 2-en zijn, met 2 HR 107 ketels "slechts" 2000 kuub. Is dat veel of weinig en wat zou de winst zijn als je de lekken dicht? Comfort natuurlijk!
Groet, Marius
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.199 seconds

Who's Online

We hebben 10 gasten en geen leden online