1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Laatste wijziging:
26-11-2018 12:12
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Winst maken met zonnepanelen

Winst maken met zonnepanelen 7 years 2 months ago #24

Jan vraagt zich nadat hij zijn energierekening heeft bestudeerd, af hoe hij nog winst kan maken op zijn zonnepanelen. Hij mailde: "Mijn eigen energierekening ontrafeld (zie bijlage). Als ik naar elektra (beinvloedbaar gebruik) kijk is dat (maar) 27 % van mijn rekening. Gas blijft toch de grootste slurper. Als ik puur financieel kijk wordt het een uitdaging met zonnepanelen 'winst' te maken.
Ik puzzel nog wat verder, met een mooie invulsheet moet het mogelijk zijn de verbruikcijfers in te typen, het aantal panelen in te typen, de prijsstijging van kwh per jaar in te voeren en visueel te zien wat dit oplevert over x-jaar."

Achterliggende vraag is: als je nu al groene (windmolen)stroom afneemt, waarom zou je dat zonnepanelen neerleggen? Wat schiet je daar mee op?

Ik denk dat er twee aspecten aan zitten: Groen en Economisch. Het groene aspect is: alle stroom die via duurzame bronnen wordt opgewekt is winst. Dus als je zelf stroom op gaat wekken via zonnepanelen, dan 'verdwijnt' de windmolenstroom niet, maar stroomt door naar een andere gebruiker. Energieleveranciers zullen windmolens niet uitzetten als er voldoende stroom is, maar hun import uit het buitenland verminderen, of een gas-gestookte centrale een tandje lager zetten. (Kerncentrales laten zich helaas wat minder goed bij regelen, meen ik).

Het economisch aspect: de terugverdien tijden verminderen (van 16 naar 12jr), maar e.e.a. is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs. In ieder geval moet de capaciteit aan panelen nooit groter zijn dan je eigen stroomverbruik omdat anders de vergoeding voor die stroom erg laag wordt. Vuistregel: 1000wp aan zonnepanelen levert maximaal 850Kwh per jaar. (In mijn geval 750kWh vanwege bomen enzo..)

Dus als je niet meer dan 2000kWh per jaar verbruikt zal ik niet meer dan 2500wp aan vermogen op mijn dak leggen.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.261 seconds

Who's Online

We hebben 13 gasten en geen leden online